02 215 51 69mabru@mabru.be

Nieuws
van Mabru

Manneken-Pis gekleed in de kleuren van Mabru

Op 22 juni ontving Manneken-Pis een nieuw kostuum van “marktkramer”, aangeboden door de vzw Mabru. De kans om het beroep van marktkramer en de 130 kwekers en groothandelaars die van de Vroegmarkt van Brussel deel uitmaken in de schijnwerpers te zetten.

Vergezeld door Delphine Houba, schepen van Cultuur en Toerisme, Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken, evenals de Orde van Vrienden van Manneken-Pis, hadden de voorzitter Sevket Temiz en de directeur van de vzw Mabru, Laurent Nys de eer van de presentatie van het 1062e Manneken-Pis kostuum.

Deze traditie gaat terug tot 1698, toen Maximiliaan II Emmanuel, gouverneur van de Spaanse Nederlanden, het naakte mannetje zijn eerste kostuum schonk.

 

Manneken-Pis, symbool van de Brusselse folklore sinds 1619, gelegen op een boogscheut van de Grote Markt, wordt beschouwd als de oudste burger van Brussel.

“De markt is verbonden met de geschiedenis van de Stad Brussel, aangezien de Grote Markt de geboorteplaats was van de Vroegmarkt, die tegen het einde van de 11e eeuw werd opgericht. Deze geschiedenis van de markt, van het economische leven van Brussel, is ook altijd verbonden geweest met water, in het bijzonder met de Zenne, dan langs het kanaal aan de Werkhuizenkaai ,… het is misschien de link met ons ketje” legt de schepen Fabian Maingain uit.

 

“De markten in Brussel zijn bijna negen eeuwen Brusselse geschiedenis. Inderdaad, vanaf het begin van de jaren 1100 vinden we geschreven sporen van activiteiten op de voedselmarkt in ons historische centrum. Deze markten zijn geleidelijk essentiële ontmoetingsplaatsen geworden, die in het hele land zijn gegroeid en vermenigvuldigd …

Ter gelegenheid van dit nieuwe kostuum wil ik alle teams van de Vroegmarkt van Brussel bedanken, die nabijheid centraal stellen in hun project. Zowel qua banen, solidariteitsnetwerken als qua producten”, besluit de schepen Delphine Houba.