02 215 51 69mabru@mabru.be

Actualités
de Mabru

Hal D vernoemd naar Chef Pierre Wynants

Hal D van de vroegmarkt van Brussel werd op 25 april 2022 herdoopt tot hal Pierre Wynants, sterrenchef en voormalig hoofd van Comme Chez Soi. Dit in aanwezigheid van de burgemeester van de stad Brussel, Phillipe Close en van de schepen van economische zaken, Fabian Maingain en enkele chefs.

 

Als derde generatie aan het hoofd van het restaurant Comme Chez Soi, in het hartje van Brussel, bracht Pierre Wynants er 45 jaar door in de keuken .Dit restaurant werd opgericht in 1926 door zijn grootvader Georges Cuvelier, onder de naam “Chez Georges”. Het restaurant veranderde zijn naam een paar maanden later en verhuisde in 1936 van de Maurice Lemonnierlaan naar het Rouppeplein.

Het restaurant kreeg zijn eerste ster in 1953, met chef-kok Louis Wynants. Onder Pierre Wynants ontving hij zijn tweede ster in 1966, gevolgd door een derde in 1979.

In 2006 gaf Pierre Wynants de fakkel door aan zijn schoonzoon Lionel Rigolet en zijn dochter Laurence, die alles in het werk stellen om dit familiale succesverhaal, dat binnen 4 jaar zijn honderdste verjaardag zal vieren te bestendigen.

 

De hal D van de markt, gebouwd in 1984 en gewijd aan uitzonderlijke groenten en fruit, draagt voortaan de naam van Pierre Wynants. Een groot paneel op de blauwe voorgevel van de hal, alsook een gedenkplaat werden onthuld met de naam Pierre Wynants.

 

De restaurateurs vandaag zien, doet ons denken hoeveel deze sector heeft geleden tijdens de pandemie”, merkte de burgemeester op. “Hulde brengen aan Pierre Wynants is ook hulde brengen aan al diegenen die ons momenten van geluk bieden in hun restaurant. Heren chefs, we hebben jullie gemist!

 

Ik ben enorm blij met de eer die mij vandaag te beurt valt in dit gastronomisch hol dat de Vroegmarkt is”, aldus betrokkene. “Het is inderdaad een essentiële plaats voor elke kok, die naam waardig. De  kwaliteit van de producten is, met de competentie van de medewerkers, een essentiële  voorwaarde om gastronomie van topkwaliteit te bereiken. Ik herinner me nog de tijd met mijn vader Louis Wynants, we liepen rond op de Ieperlaan, vlakbij de vismarkt, die toen de grootste markt van Brussel was. De plaats waar we vandaag zijn is de legitieme erfgenaam. Ik wil hier meer dan ooit de toegewijde kwekers bedanken die te vaak in de schaduw zijn gelaten. Zonder hen zouden we nooit de kwaliteit kunnen bieden die onze klanten van een traditioneel huis mogen verwachten. In deze context, ben ik verheugd u te kunnen meedelen dat mijn schoonzoon, Lionel Rigolet, die nu aan het hoofd van de keukens van ons familierestaurant is, een van de beheerders van deze markt is. Hij blijft zo verder de verdediger van de meeste gastronomische waarden en van de hoogste kwaliteit. Het is inderdaad van deze gulzigheid dat we de bewakers moeten blijven”.

 

 

Tot op heden blijft Pierre Wynants de kleuren van het Belgische gastronomische erfgoed uitdragen, met name door de Mastercooks of Belgium, een vereniging die hij in 1980 heeft opgericht samen met chef-kok Pierre Romeyer.

Het was altijd met een enorm plezier dat ik hier mijn collega’s tegenkwam. Soms aten we dan samen gezellig als ontbijt een uitstekende pistolet met gehakt,” zegt Wynants die de hallen als tweede thuis zag.

 

De voorzitter Sevket Temiz en de directeur van de vzw Mabru, Laurent Nys profiteren van deze inhuldiging om de uitzonderlijke carrière van Pierre Wynants te huldigen. Een Brusselse chef die altijd de kleuren van de Belgische gastronomie over het hele land en over de grenzen heen heeft gedragen.

Een andere chef, Jean Pierre Bruneau, naar wie de hal G in februari 2020 vernoemd werd was ook aanwezig op deze 25 april.