02 215 51 69mabru@mabru.be

Actualités
de Mabru

Hal F vernoemd naar Chef Freddy Vandecasserie

Hal F van de Vroegmarkt van Brussel is deze maandag 17 april 2023 genoemd naar chef Freddy Vandecasserie.

 

Een van de vijf hallen van de Vroegmarkt van Brussel is vanochtend genoemd naar sterrenchef Freddy Vandecasserie, een echte pijler van de Belgische gastronomie.

 

Bruggeling Freddy Vandecasserie kwam in 1958 in Brussel aan en ging vlak voor de Wereldtentoonstelling aan de slag in de keuken van het hotel Le Plaza, die door zijn vader werd geleid.
Hij ging vervolgens in de leer bij chef Roger Souvereyns en werkte een jaar in het restaurant Roi Dagobert in Meise.
In het voorjaar van 1962 ging hij als commis de cuisine aan de slag bij La Villa Lorraine, aan de rand van het Terkamerenbos. Hij ging snel vooruit aan de zijde van chef Camille Lurquin en Marcel Kreusch, de manager van de zaak, en werd chef de partie en vervolgens souschef. In die periode werd Freddy Vandecasserie regelmatig naar de Ecailler du Palais Royal op de Zavel gestuurd, die eveneens door Marcel Kreusch werd uitgebaat, om de keuken te reorganiseren.
In 1972 kreeg de Villa Lorraine een derde ster en werd daarmee het eerste restaurant buiten Frankrijk met drie Michelinsterren. Freddy Vandecasserie volgde in 1980 chef Camille Lurquin op, met Willy Slawinski als rechterhand; zijn zoon Patrick Vandecasserie voegde zich bij hem in 1991.

 

Toen zijn spritiuele vader Marcel Kreusch overleed, nam Freddy Vandecasserie in 1984 de leiding van de zaak over. Hij beëindigde zijn carrière na 50 jaar in de Villa, maar zette in 2012 zijn familieavontuur met zijn zoon verder in het restaurant De Mayeur, in Sint-Pieters-Leeuw.

 

Als lid van de vereniging Mastercooks of Belgium draagt hij nog steeds bij tot de promotie van de Belgische gastronomie in het hele land en daarbuiten.

 

Na Jean-Pierre Bruneau in 2020 en Pierre Wynants in 2022 zijn deze maandag een derde groot bord op de gevel van hal F en een gedenkplaat met de naam Freddy Vandecasserie onthuld in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Lea van België, en de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort, alsook een delegatie van chefs van de Mastercooks of Belgium.

 

Freddy Vandecasserie herinnert zich de tijd dat hij twee keer per week naar de Vroegmarkt ging, waar hij veel andere chefs ontmoette. “We aten broodjes gehakt en brachten bloemen mee naar huis… Dat was echt een ritueel!”

 

Voorzitter Sevket Temiz en directeur Laurent Nys van de vzw Mabru maakten van de gelegenheid gebruik om hulde te brengen aan de opmerkelijke carrière van Freddy Vandecasserie, een emblematische sterrenchef die heeft bijgedragen aan de uitstraling van de Belgische gastronomie.